Friday 14 October 2011

Tambah Ilmu Siri 5

Wahh..dah kelima rupanya saya pi kelas baking2 ni... yang ni best skit..iaitu kelas macaroon. di mana? di mana lagik.. di bengkel sis lea la... tapi bukan sis lea yang ajar.... kak ida sifu macaroonnya...

seronok sangat sebab dpt jumpa kawan2 baru.. kat sini kenal ngn kak nor, liza, kak laily, risma n zue. lagik seronok sebab dapat jumpa of course la sis lea semula.

kak ida punya penerangan sangat bagus... terang dan jelas... no hidden2... bagusla kak ida nih... masa kelas macaroon, kak ida ajar kami 3 teknik.. pertama French, kedua Swiss n ketiga Italian. semua susah sebenarnya.. tapi kalo dah cekap... x de masalah.. yg agak rumit skit teknik Swiss, sebab kena masak telur putih dan gula sehingga suhu mencecah 65C. wah wah.... kene la beli termometer nampaknya... teknik Italian pun memerlukan termometer... kena masak gula tu sehingga jangkaan suhu 120C, tapi kata kak ida x bleh bergantung pada suhu, nanti x jadik.. apa yang penting, masa masak gula tu, pastikan hasilnya kluar bubble di atas keseluruhan bekas dan ia nampak likat.

nak buat meringue pun bukan senang... sebelum ni dah pernah buat meringue masa masak kek karamel...  tapi bila dah attend kelas kak ida ni, barulah tau cara yg betul nak hasilkan meringue. meringue terjadi dengan betul bila kita tarik mixer tu, meringue tu akan grip mixer kita... n terhasilla tanduk kecil. nak buat meringue..petuanya mesti gunakan high speed... paling bagus kalo ada turbo.. seperti hand mixer Philips. Yang lain pun boleh ugak.. tapi lambaaattttt...

Bahan2 nak buat macaroon bukannya susah n banyak... skit jek... tapi nak buatnya yg susah.. tu la pasal macaroon ni harganya mahal... biasanya di antara RM1.50 - RM 2.50. Saiz dia plak, kata kak ida besar duit 50sen atau 3.3cm..ada jugak yg jual saiz 20sen...tapi x berbaloi kalo harga sebijik mahal.







Kak ida juga banyak bagi pantang larang n petua nak buat macaroon ni, org tangan kidal x bleh buat..kena paksa diri buat tgn kanan jugak.... pastu nak pastikan telur putih elok, masa pukul 3 saat pertama, mesti kluar buih. oven kalo ada nampak litar di dalamnya, x bleh campur2 bake cake n macaroon..nanti nak bake macaroon sekalik lagik pasti x jadik... kalo boleh khaskan 1 oven untuk macaroon jek..pergghhh!!!!! spesel betul ko macaroon.... tak taula bila la saya nak mula mengeksperimen skill membuat macaroon nih.....hhaaaiiiiii

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sweet Bite Enterprise Template by Ipietoon Cute Blog Design